10. Managementul timpului

10. Managementul timpului

10. Managementul timpului

“Cheia nu este in a-ti petrece timpul cu ceva, ci in a-l investi in ceva” – Stephen R. Covey

Sa-ti gestionezi timpul eficient este o provocare serioasa; ce ar trebui sa faci cu timpul tau pentru a obtine cele mai multe beneficii? Toti trebuie sa facem fata unor situatii presante, unor termene limita scurte si felul in care gestionam toate astea este cheia spre succesul dorit.

Important/Urgent

Daca analizezi saptamana ta de lucru, in care dintre aceste ferestre petreci cel mai mult timp?

Daca te regasesti cel mai des in cadranul Urgent/Important, probabil ca reactionezi la mediul extern si rolul de pompier este cel pe care il ai de cele mai multe ori. Vei lasa impresia unui manager aflat mereu in criza de timp, fara control asupra a ceea ce urmeaza sa faca si care obtine rezultate rupandu-si pantalonii de pe el.

Cand te regasesti in cadranul NU este important/ Urgent poate fi rezultatul faptului ca esti la dispozitia cuiva mereu. Ar fi necesar sa te intrebi de ce faci tu treburile alea si, mai ales, daca ar trebui sa faci tu treburile alea. Sarcinile care se inscriu in aceasta categorie sunt, de regula, acele sarcina carora ar trebui sa inveti sa le spui NU.  Stai linistit, daca nu le vei face tu, se va gasi cineva pe al carui birou sa aterizeze.

Cu totii ne implicam in activitati din cadranul Nu este important/Nu este urgent si este chiar bine sa facem asta pentru anumite, scurte, perioade de timp. Totusi, oamenii stresati, care petrec prea mult timp cu activitati din acest cadran, vor descoperi ca fac asta pentru a evita sarcinile neplacute, dificile sau obositoare.

Managerii din varful ierarhiei, care par sa controleze totul si care aluneca cu gratie prin ceea ce au de facut zilnic, petrec cea mai mare parte a timpului lor in cadranul Important/Nu este urgent. Prima sarcina pe care o indeplinesc acestia, in fiecare zi, este aceea de a-si planifica timpul. Spre exemplu, isi vor programa 2 ore, la finalul zilei de vineri, pentru a analiza ce au facut bine in saptamana ce a trecut si pentru a-si planifica activitatile din saptamana viitoare. Ei identifica prioritatile, in functie de rolul si obiectivele lor, si le acorda suficient timp pentru a le duce la indeplinire. Ei aseaza training-ul si dezvoltarea personala pe primele locuri pe lista lor de prioritati, imediat dupa activitatile ce le asigura o eficienta planificare a timpului lor. Ei isi vor aloca, de la bun inceput, timp pentru activitati personale – spre exemplu, isi vor rezerva 2 ore, in mijlocul saptamanii, miercuri, pentru a merge la sala pentru a face exercitii fizice. Aceasta va fi prima activitate inscrisa in agenda lor pentru ziua de miercuri. si apoi le va gasi loc si la celelalte.

Toti managerii vor petrece timp in toate cele 4 cadrane, pentru ca toti trebuie sa facem fata urgentelor si termenelor limita neasteptate. Managerii de succes adauga in agenda lor timp special pentru acest gen de subiecte si pentru ca isi organizeaza eficient timpul ei par ca nu trec niciodata prin crizele de timp prin care trec ceilalti.

Intrebare

Idei indraznete si decizii intelepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Importanta Time Management-ului
time-management
În zilele noastre, timpul a devenit o resursă greu de găsit. Petrecem timp tranzitând spaţiul numit generic muncă, îndeplinind diferite sarcini necesare menţinerii sau dezvoltării carierei, apoi ni-l dedicăm activităţilor casnice sau private. Există un principiu cunoscut sub numele de Principiul lui Pareto sau regula 80:20. Acest principiu spune că 80% din ceea ce realizăm într-o zi este produs cu 20% din efortul depus. Restul de 80% din efort generează diferenţa de 20% din rezultate.
%d bloggers like this: