10 semne ca managerul controleaza, dar nu este lider

10 semne ca managerul controleaza, dar nu este lider

10 semne ca managerul controleaza, dar nu este lider

Indiferent daca suntem CEO sau cel mai nou membru al unei echipe, avem un manager care isi exercita puterea asupra noastra. Un manager care controleaza tot te poate face sa-ti fie teama sa mergi la munca. Pe de alta parte, sa muncesti pentru un lider este o adevarata inspiratie, dar si foarte provocator. Am aici 10 indicii ca managerii controleaza situatiile intr-o maniera nepotrivita in loc sa fie lideri.

1. Folosesc frica pentru a atinge obiectivele

Un sef sau manager care controleaza are tendinta de a utiliza excesiv puterea pozitiei lor, aceea de a concedia sau penaliza angajatii, pentru a atinge obiectivele. In timp ce puterea intr-adevar conteaza, liderii eficienti stiu ca trebuie folosita cumpatat, ei folosesc influentarea si convingerea oamenilor pentru a conduce.

2. Cred ca ei le stiu pe toate

Sefii aceia, deseori sau intotdeauna, presupun ca ei stiu totul. Ei nu cer niciodata opiniile echipei si nu cred ca este necesar sa faca vreo cercetare inainte de a lua o decizie importanta. Liderii inteleg cum sa fie umili la munca, Ei cauta sfaturile si recomandarile celor cu care muncesc si invata de la ei.

3. Ii trateaza pe oameni ca pe niste pioni

Seful care a facut o fixatie din a controla va incepe sa-si priveasca oamenii din echipa ca pe niste pioni. Daca seful tau te priveste ca pe o alta pereche de maini care face ceva, probabil lucrezi pentru un sef care doar controleaza. Liderii au o alta abordare. Ei stiu cat de important este sa incurajeze intreaga creativitate a oamenilor din jurul lor. Liderii stiu ca tratandu-si oamenii din echipa ca pe contributori valorosi la succes le castiga respectul si le va spori productivitatea.

4. Domina sedintele

Sedintele sunt un instrument important, utilizat pentru atingerea obiectivelor. Din pacate, unii sefi nu deprind niciodata abilitatile sustinerii unei sedinte eficiente. De aceea, ei doar trasnmit mesaje si indicatii si ordine catre echipa. Un lider stie ca o sedinta este cadrul potrivit pentru a culege perle de intelepciune si experiente valoroase de la toti cei prezenti.

5. Abordeaza controversele de pe pozitia “My way or Highway”

Controversele sunt obisnuite intr-o zi de munca. Din pacate, unii sefi presupun ca agresivitatea este singura cale sigura de a rezolva orice controversa. Pentru ei totul este un conflict pe care trebuie sa-l castige, indiferent de cost. Liderul evita ajungerea la conflict, abordandu-l de pe pozitia celui care isi doreste sa gaaseasca o solutie pe care sa o descopere IMPREUNA cu cel cu care are controversa.

6. Refuza sa tina seama de concurenta

Exista o multime de sefi carora le-a incaruntit parul ocupandu-se aprig de concurenta. In cel mai rau caz, acesti sefi vor apelala actiuni de-a dreptul imorale pentru a-si submina concurenta.Altii sunt atat de mandri de ei incat ignora concurenta. Liderii de succes raman concentrati de atingerea obiectivelor, monitorizand concurenta.Ei stiu ca, dand atentie conpetitorilor, pot descoperi idei no, se pot gandi la asocieri si la orice alta forma de cooperare.

7. Nu asculta activ

Aroganta este unul din semnele distinctive ale sefului nepotrivit. Aceasta aroganta ii impiedica pe acestia sa asculte pe cineva. Orice sugestie sau idee de imbunatatire se loveste de un perete de ingamfare.Liderii stiu ca pentru a asculta trebuie exercitiu si studiu. Din fericire, oricine poate invata cum sa o faca.

8. Se concentreaza doar pe acum

Sefii buimaci sunt, deseori, concentrati doar pe cat de lung le e nasul. Rareori sunt interesati de ceea ce ar putea fi saptamana viitoare. Nevoia lor de acontrola totul se submineaza abilitatea de a planifica sau de a se gandi la nevoile pe termen lung ale departamentului sau ale organizatiei in care lucreaza. Liderii au o cu totul alta perspectiva. Ei pornesc de la obiectivele pe termen lung si cauta sprijinul echipei pentru atingerea lor. O perspectiva pe termen lung genereaza un mai mare interes pentru idei noi si mai putin pentru micro-management-ul detaliilor.

9. Exemplul lor personal nu inspira pe nimeni

Sefii manati de dorinta de control nu prea se descurca sa conduca prin exemplu. Liderul arat oamenilor cum si de ce se fac lucrurile. Liderul conduce si nu mana oamenii de la spate.

10. Sunt incapabili sa depaseasca crizele

Un sef concentrat pe control nu are capacitatea de a depasi crizele. Ei au putine abilitati cu care sa poata face fata evenimenteleor neasteptate. In realiatate, astfel de sefi, pur si simplu, se blocheaza in timpul unei crize. Liderii stiu ca viata este plina de provocari neprevazute si situatii neasteptate. Ei raman concentrati pe a avea grija de oamenii lor si pe a gasi solutii. Ei sunt pregatiti sa-si duca oamenii la liman. Alaturi de lideri te simti in siguranta.

Idei indraznete si decizii intelepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Importanta Time Management-ului
time-management
În zilele noastre, timpul a devenit o resursă greu de găsit. Petrecem timp tranzitând spaţiul numit generic muncă, îndeplinind diferite sarcini necesare menţinerii sau dezvoltării carierei, apoi ni-l dedicăm activităţilor casnice sau private. Există un principiu cunoscut sub numele de Principiul lui Pareto sau regula 80:20. Acest principiu spune că 80% din ceea ce realizăm într-o zi este produs cu 20% din efortul depus. Restul de 80% din efort generează diferenţa de 20% din rezultate.
%d bloggers like this: