5. Fereastra JoHari

5. Fereastra JoHari

5. Fereastra JoHari

“Cand vine vorba despre noi insine, toti avem un punct orb. Asta e, nu reusim sa ne vedem pe noi insine asa cum ne vad ceilalti. Esuam in a ne descoperi propriile trasaturi: punctele noastre tari, slabe, particularitatile” – Mark Link

Cercetari facute de diferite institutii precum Gallup, The Carnegie Foundation sau Harvard Business School au aratat ca organizatiile in care angajatii nu se simt legati emotional de locul de munca nu performeaza la adevaratul lor potential.

Maniera in care se face si calitatea managementului au fost identificate ca principali factori ce influenteaza nivelul de daruire al angajatilor. In consecinta, in ultimii 20-25 de ani se pune accent pe dezvoltarea abilitatilor de lider la oameni. Cand te gandesti la liderii cu care ai lucrat de-a lungul carierei, pe care dintre ei l-ai admirat? Care sunt calitatile care te-au inspirat?

In timp ce cunostintele, experienta si abilitatile sunt recunoscute ca fiind calitati importante ale unui lider, acestea sunt completate de trasaturile personale ale unui mare lider. Sentimentul general este ca un lider este capabil sa interactioneze usor cu ceilalti si sa-i faca sa se simta apreciati. Cum reusesc acesti lideri sa construiasca o legatura emotionala puternica atat de repede? Poate ca raspunsul il gasesti in ceea ce au cercetat Joseph Luft si Harrington Ingham:

Fereastra JoHari

Fereastra JoHari

Cercetarile au descoperit 4 ferestre:

Eu-l public: Ceea ce stii despre tine si stiu si ceilalti despre tine.

Eu-l orb: Ceea ce altii vad la tine, dar tie iti este necunoscut. Spre exemplu, un tic verbal pe care altii il observa, insa tu nu esti constient de el.

Eu-l inconstient: Ceea ce nici tu si nici ceilalti nu stiti despre tine. In aceasta zona se gaseste, cel mai des, acel potential ascuns care va iesi la iveala atunci cand vei fi pus in situatii cu totul noi.

Eu-l ascuns: Ceea ce tu stii despre tine, dar este ascuns celorlalti.

Mari lideri au o fereastra a “Eu-lui public” mai mare decat ceilalti. Ei incurajeaza constant feedback-ul legat de ei si, prin aceasta, isi dezvolta si imbunatatesc, consecvent, abilitatile. Prin feedback poti reduce fereastra “Eu-lui orb.”

Deplasandu-te in ZONA de INTINDERE despre care ti-am vorbit in capitolul 2, testandu-ti abilitatile in situatii noi vei putea sa reduci dimensiunile ferestrei “Eu-lui inconstient”, punand in valoare si potentialul latent.

Cea mai mare influenta o pot avea liderii care dezvaluie cat mai mult din fereastra “EU-lui ascuns”. Ceea ce oamenii incearca sa ascunda de altii sunt sperantele, temerile, dubiile, nesiguranta, visele, convingerile, valorile si pasiunea cu care isi fac treaba. Impartasind cu cei din jur acestea, ii ajuti sa vada omul din spatele liderului si creezi oportunitatea unei legaturi emotionale puternice. Cu cat dezvalui mai multe din ceea ce esti cu adevarat, oamenii se vor simti incurajati sa se destainuie mai mult, ceea ce fortifica relatia cu acestia. Asta nu insemana sa-ti pui sufletul pe tava, insemna sa vorbesti despre ceea ce este important pentru tine, care iti sunt ambitiile, care iti este viziunea despre echipa, care sunt calitatile pe care vrei sa le gasesti la oameni si pe care le apreciezi.

Gandeste-te la liderii pe care ii admiri, indiferent daca i-ai cunoscut personal sau sunt figuri publice. Poti sa spui care sunt valorile sau convingerile lor? Stii ce este important pentru ei? Au transmis ei pasiunea pentru ceea ce fac?

Intrebari

Idei indraznete si decizii intelepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Importanta Time Management-ului
time-management
În zilele noastre, timpul a devenit o resursă greu de găsit. Petrecem timp tranzitând spaţiul numit generic muncă, îndeplinind diferite sarcini necesare menţinerii sau dezvoltării carierei, apoi ni-l dedicăm activităţilor casnice sau private. Există un principiu cunoscut sub numele de Principiul lui Pareto sau regula 80:20. Acest principiu spune că 80% din ceea ce realizăm într-o zi este produs cu 20% din efortul depus. Restul de 80% din efort generează diferenţa de 20% din rezultate.
%d bloggers like this: