5 intrebari la care sa-ti raspunzi inainte de a deveni antreprenor

5 intrebari la care sa-ti raspunzi inainte de a deveni antreprenor

5 intrebari la care sa-ti raspunzi inainte de a deveni antreprenor

Atunci cand vorbesc despre antreprenori, oamenii si-i imagineaza persoane foarte creative, cu o viziune larga si cu excelente abilitati de leadership. Aceste calitati sunt, in general, comune multor mari antreprenori, iar expertii au descoperit ca antreprenorii au 5 directii de gandire care ii diferentiaza de alti oameni. Asa ca, daca vrei sa afli daca esti pregatit sa-ti asumi antreprenoriatul, raspunde-ti la aceste 5 intrebari.

1. Reactionezi pozitiv la esecuri?

Steve Jobs spunea candva: “Sunt convins ca ceea ce-i separa, in cea mai mare masura, pe antreprenorii de succes de cei fara succes este perseverenta.”

Esecurile sunt o realitate cu care fiecare antreprenor se confrunta si acesta este cel mai provocator aspect al antreprenoriatului. Adevarul este ca nu multi fac fata acestei provocari si cand apar astfel de momente reactioneaza la ele negativ in loc sa continue cu perseverenta. Pe cat de adevarat este ca esecurile iti franeaza progresul, un atreprenor cauta beneficii cand si in acestea. Pentru ei, acesta este un moment excelent sa primeasca feedback sau sa identifice punctele slabe ale strategiei lor sau chiar ale lor insisi. Dupa aceasta analiza stabilesc ce este de facut pentru ca esecurile sa nu se repete.

2. Cum apreciezi riscul?

Unul dintre citatele celebre ale lui Mark Zuckerberg este: “Cel mai mare risc este sa nu-ti asumi niciun risc…Intr-o lume care se schimba foarte repede, singura strategie care iti garanteaza esecul este sa nu-ti asumi riscuri.” Daca nu este niciun risc in ceea ce faci sunt sanse mari sa nu existe nicio recompensa de valoare la capatul drumului. Greutatea este sa faci diferenta intre riscurile pe care le poti masura, controla si minimaliza cu resursele pe care le ai si riscurile asumate aiurea, care iti aduc grave prejudicii afacerii. Daca vezi orice risc ca pe o capcana de netrecut, poate ca nu esti pregatit sa fii antreprenor.

3. Poti sa desfaci obiectivele mari in obiective mai mici?

Aceasta intrebare si raspunsul ei au legatura cu problemele si temele mari. SIgur, ca antreprenor, trebuie sa ai viziunea de ansamblu a afacerii tale, dar abilitatea de a vedea lucrurile mari ca pe o suma de a mai micilor lor parti este o abilitate nepretuita. Astfel, problemele nu vor mai parea insurmontabile, mai ales daca le desfaci in bucati digerabile . Temele mari vor deveni accesibile si vei fi mai putin inclinat spre amanare.

4. Iei decizii cu mintea sau cu sufletul?

Pentru ca vei crea ceva din nimic si pentru ca totul se misca repede in jurul tau, nu-ti vei permite luxul de a lasa ceva deoparte sau de a prelungi momentul deciziilor importante. Daca iti ia mult timp pentru a decide, risti sa te gandesti prea mult…si asta este un risc pe care nu merita sa ti-l asumi. Cei mai multi antreprenori simt care este calea de urmat si iau decizii bazate, mai mult, pe intuitie decat pe gandire. Invata arta de a lua decizii repede. Invata sa iti dai termene limita de 2 minute pentru a decide. Nu cere sfaturile a prea multor oameni, altfel vei primi mult prea multe informatii. Cere sfatul expertilor si al celor care au aceeasi perspectiva cu a ta. Blink a lui Malcolm Gladwell este o carte excelenta despre cum sa iei decizii repede.

5. Este dispus sa accepti ca trebuie sa te schimbi?

Ca angajat, stii ce trebuie sa faci zilnic. Sunt programari, sedinte si reminder-uri care sa te mentina concentrat. Ca antreprenor…nu. Afacerea ta este, de fapt, viata ta. Este ceea ce vrei tu sa fie si, extinzand conceptul, te defineste. Diferenta dintre a VREA sa conduci propriul spectacol si SA CONDUCI propriul spectacol este data de setarea mentala pe care ti-o impui. Asa ca, daca esti angajat de mult timp, setarea ta mentala trebuie sa se schimbe. Asta poate insemna, inclusiv, sa te ocupi mult mai serios de dezvoltarea ta personala, sa citesti mai mult, sa-ti gasesti un mentor care sa te insoteasca de-a lungul evolutiei tale.

DA, este minunat sa fii antreprenor, sa fii propriul tau sef, dar, inainte de a decide sa pleci pe drumul acesta, asigura-te ca poti sa faci fata antreprenoriatului.

Idei indraznete si decizii intelepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Importanta Time Management-ului
time-management
În zilele noastre, timpul a devenit o resursă greu de găsit. Petrecem timp tranzitând spaţiul numit generic muncă, îndeplinind diferite sarcini necesare menţinerii sau dezvoltării carierei, apoi ni-l dedicăm activităţilor casnice sau private. Există un principiu cunoscut sub numele de Principiul lui Pareto sau regula 80:20. Acest principiu spune că 80% din ceea ce realizăm într-o zi este produs cu 20% din efortul depus. Restul de 80% din efort generează diferenţa de 20% din rezultate.
%d bloggers like this: