(Alte) 3 lectii (dure) pe care le-am invatat vanzand in targ

(Alte) 3 lectii (dure) pe care le-am invatat vanzand in targ

(Alte) 3 lectii (dure) pe care le-am invatat vanzand in targ

E foarte adevarat ca este important ce vrei sa vezi in ceva. In primul articol scris, dupa experienta mea in targ, am nota ceea ce am gasit util, placut, de folosit.

Acum, la o saptamana dupa ce am trecut pe acolo, ma gandesc la 3 alte lectii, mai dure, pe care aceeasi experienta mi le-a dat.

1. In targ nimeni nu este fericit cu ceea ce face. Am intrat in discutii scurte cu mai multi dintre cei care se gaseau in jurul meu. Le-am ascultat discutiile dintre ei si le-am observat comportamentele. Rareori am vazut vreun om zambind. Rareori am vazut un om simtindu-se in largul lui printre maldarele de haine, incaltari, oale sau electrice. Mai mult, la cei mai multi pe care i-am urmarit am observat o dorinta puternica de a nu fi perceputi ca “vanzatori in targ” sau, mai rau, Doamne fereste, ca oameni care cumpara din targ.

Am sa-ti dau cateva exemple ca sa ma intelegi mai bine. Unul dintre cumparatorii mei a simtit nevoia sa se intoarca dupa 10-15 minute si sa-mi explice, fara sa-i fi cerut eu sau altcineva sa faca asta, ca el a cumparat camasa de la mine DOAR pentru ca il enervase cel care “o tot masura si facea nazuri.” Omul acela, cumparatorul, a simtit nevoia sa faca asta ca nu cumva sa cred eu despre el ca nu si-ar permite sa faca cumparaturi in alta parte. Asta chiar daca mi-a ramas dator vreo 3 lei pe care urma sa mi-i dea “dupa ce schimb banii, ca n-am acum marunt”.

Un vanzator vorbea despre cat de bine si frumos o duce el in Franta si ca electricele (un ghem de cabluri, stick-uri, incarcatoare) alea le vinde DOAR tinandu-i locul unui verisor care n-a putut veni in ziua aia in targ “ca are botez.”

2. Targul este un habitat in care haita conduce. Ajungand destul de dimineata in targ (aprox. 7:20) am putut sa observ cum lucrurile erau despachetate . Un cuplu de doamne de aproximativ 55-60 de ani, aveau, la vreo 2 randuri de mine, o patura plina de tot felul de lucruri mici, adunate de prin casa (bibelouri, vaze, cratite, oale, etc.). Nu erau multe si nici cine stie ce valoroase, insa senzatia pe care o aveam era ca veniturile pe care urmau sa le obtina din vanzarea lor erau importante pentru ele. Un tanar, la prima ora a diminetii, se tot invartea printre randuri, aducand o cafea, mergand sa mai bea apa, etc. A trecut peste patura femeilor si le-a doborat o carafe, spargandu-i toarta. Doamnele au protestat, insa au fost iute reduse la tacere de haita tanarului care facuse boacana. Tot asa, undeva in jurul orei 8:45, uneia dintre vanzatoarele din targ i-au fost stranse fara menajamente lucrurile pentru ca era locul altcuiva. Ce daca femeia isi aranjase marfa de vreo jumatate de ora, haita a decis ca nu e locul ei acolo.

3. In targ oricine inseala pe oricine. Pe langa episodul minor, pe care ti l-am descris mai sus, cel cu cei 3 lei pe care nu i-am mai vazut, am mai asistat si la un altul care mi-a aratat cata poleiala este pe lumea targului. Un barbat de vreo 30 de ani i-a dat unuia dintre vecinii mei un aparat electric sa-l vanda si i-a transmis ca vrea pe el 40 de lei. Vanzatorul a incasat pe aparat 30 de lei si i-a mai dat barbatului doar 20, spunandu-i, senin, ca doar atat a putut incasa pe el. Multiplica, te rog, aceste 2 experiente cu cat vrei tu si ai sa intelegi ca in targ  nu e loc pentru dragalasenii.

Targul Municipal Zilnic din Craiova nu e exotic, e doar un loc in care, aproape toti, incearca sa supravietuiasca inca unei zile din viata lor. Acum va intreb pe voi, cei care idealizati lumea targului, mai vreti sa ma insotiti acolo?

Idei indraznete si decizii intelepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Importanta Time Management-ului
time-management
În zilele noastre, timpul a devenit o resursă greu de găsit. Petrecem timp tranzitând spaţiul numit generic muncă, îndeplinind diferite sarcini necesare menţinerii sau dezvoltării carierei, apoi ni-l dedicăm activităţilor casnice sau private. Există un principiu cunoscut sub numele de Principiul lui Pareto sau regula 80:20. Acest principiu spune că 80% din ceea ce realizăm într-o zi este produs cu 20% din efortul depus. Restul de 80% din efort generează diferenţa de 20% din rezultate.
%d bloggers like this: