Asuma-ti raspunderea pentru intreruperile pe care le provoci

Nimeni nu este absolvit de vina de a provoca intreruperi. Daca poti identifica momentele in care te intrerupi singur de la ceea ce ai de facut, poti sa-ti recastigi timpul pierdut disciplinandu-te si eliminand cauzele intreruperilor. Compara realizarile pe care le poti avea folosind eficient acel timp pe care il pierzi cu nimicuri cu ceea ce castigi facand…nimic. Intreaba-te mereu: a meritat sa fac asta? Daca raspunsul este DA si momentele de abatere a atentiei au servit scopului de a fi mai eficient, atunci, prin orice mijloace, incurajeaza-le. Dar daca, la fel ca in multe cazuri, raspunsul este NU, atunci ia atitudine si elimina toate acele momente care nu aduc nici o valoare.

Asuma-ti raspunderea pentru intreruperile pe care le provoci

Asuma-ti raspunderea pentru intreruperile pe care le provoci

Cate din aceste situatii iti sunt familiare?
Folosesti intreruperile ca pe o scuza
Pentru tine intreruperile sunt o scuza valabila pe care o folosesti pentru a justifica de ce nu ai facut ce aveai de facut. Daca ceva sau cineva te intrerupe, analizeaza daca nu cumva folosesti intreruperea pentru a te opri din ceea ce aveai in lucru. Nu ar trebui sa te opresti decat daca consideri ca elementul care te-a intrerupt este mai important decat ceea ce faceai efectiv. Daca ai fost nevoit sa te intrerupi, asigura-te ca stii cu exactitate in ce moment te-ai oprit pentru a putea reveni exact acolo atunci cand te reapuci de lucru.

• Lucezi la mai multe proiecte in acelasi timp
In timp ce “multi-tasking” tinde sa devina un termen ce se identifica cu un inalt nivel de competenta, adevarul este ca tranzitia de la un proiect la altul poate fi o cauza majora de intrerupere. In masura in care acest lucru este posibil, propune-ti sa incepi un nou proiect abia dupa ce l-ai terminat pe cel la care lucrezi acum. Daca nu poti face asta pentru ca obiectivele iti sunt transmise de un superior ierarhic, atunci discuta cu acesta si hotarati impreuna care sunt priritatile si obiectivele pentru fiecare proiect din cele pe care ti le-a transmis.

• Tu amani
Atunci cand nu vrei sa faci ceva, vei gasi un motiv sa eviti sa faci. Ti-ai putea spune ca noile sarcini sunt importante, dar oare sunt mai importante decat cele pe care le aveai deja? Exista o vorba despre amanare care ti-ar putea fi de folos atunci cand esti tentat sa o folosesti pentru a justifica pierderile de vreme provocate de tine. Se spune: “NU trebuie sa vrei sa faci ceva pentru a-l face!” Daca ai decis ca ceea ce doresti sa amani este foarte important, atunci de ce nu te apuci de treaba? Cu cat vei incepe mai repede, cu atat mai repede iti vei atinge obiectivul si vei fi gata sa treci la urmatorul. In capitolul urmator gasesti modalitati prin care poti sa gestionezi amanarea.

• Esti distras
Fiecare dintre noi ne desfasuram cel mai eficient activitate intr-un anumit mediu. Daca un birou cu ferestre mari care iti ofera o panorama generoasa a orasului este un semn de succes, e posibil ca succesul sa nu fie de durata daca esti atras prea multa vreme de panorama. Care sunt elementele care te distrag si pe care le poti elimina? Ce reactie ai cand auzi alarma cauzata de sosirea unui nou e-mail, soneria telefonului sau cand trec difersi colegi pe langa usa biroului tau? Aranjeaza-ti mobila astfel incat sa nu fi distras. Daca zgomotul este o problema, inchide usa, pune-ti casti care estompeaza zgomotul de fond sau asculta muzica placuta, care nu te distrage.

• Accepti telefoane personale la lucru
Cu totii avem urgente de care trebuie sa ne ocupam, care ne fac sa dam telefoane personale de la lucru. Dar, de cele mai multe, primim sau generam apeluri care nu au nicio legatura cu vreo urgenta. Este important sa constientizam ca noi suntem cei care i-am obisnuit pe apropiatii nostri cu ideea ca ne pot suna la serviciu oricand vor sau au nevoie sa o faca. DAca aceste apeluri ne afecteaza profund productivitatea, atunci aceste apeluri pot deveni o adevarata bataie de cap. Ai putea sa le transmiti celor apropiati ca vrei sa te sune doar daca este intr-adevar o urgenta si sa fi pregatit sa-i reamintesti aceasta regula celui mai bun prieten al tau atunci cand te suna sa-ti mai povesteasca ce camasa a mai imbracat seful lui. Poti face asta intro maniera care sa le transmita acestora ca lucrurile pe care vor sa ti le spuna sunt importante pentru tine. Spune-le ca ii vei suna inapoi atunci cand vei lua urmatoarea pauza sau in drum spre casa.

• Ai colegi care trec pe la tine pentru a mai schimba doua vorbe
Toata lumea vrea sa aibe prieteni la munca. Ei te pot ajuta sa treci mai usor peste zilele grele si sa-ti faca zilele bune si mai bune. Dar cand se perinda in permanenta pe la tine prin birou, discutiile cu ei devin intreruperi lipsite de folos. Trateaza aceste intreruperi la fel ca pe telefoanele prietenilor sau familiei – transmite-i colegului ca ai ceva important de facut si ca il vei cauta tu mai tarziu. Alegeti-va o zi in care sa luati pranzul impreuna sau intalniti-va intruna din pauzele “de cafea”. Fa orice este necesar pentru a nu fi intrerupt atunci cand vrei sa-ti duci la bun sfarsit ceea ce faci.

• Raspunzi la fiecare mail pe care il primesti
Email-ul a avut un impact major asupra modului in care lucram, dar nu toate schimbarile aduse au fost bune. Cei mai multi dintre noi avem tendinta de a sari asupra fiecarui mail pe care il primim. Auzim “ping” si imediat ne oprim din orice faceam in acel moment si ne indreptam atentia asupra email-ului. De la cine o fi? Ce o scrie in el? De cele mai multe ori nu este nimic cu adevarat important, ci doar ne intrerupem inutil de la ceea ce facem. Sigur, exista situatii in care astepti un email important, insa asta se intampla rar. Cel mai eficient mod de lucru ar fi sa-ti programezi momente ale zilei in care iti verifici casuta de mesaje, sa zicem la 10:30, la 14:30 si la finalul zilei de lucru. Poate chiar de mai putine ori pe zi, asta depinde de specificul locului de munca sau de asteptarile pe care le au superiorii tai ierarhici de la tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Importanta Time Management-ului
time-management
În zilele noastre, timpul a devenit o resursă greu de găsit. Petrecem timp tranzitând spaţiul numit generic muncă, îndeplinind diferite sarcini necesare menţinerii sau dezvoltării carierei, apoi ni-l dedicăm activităţilor casnice sau private. Există un principiu cunoscut sub numele de Principiul lui Pareto sau regula 80:20. Acest principiu spune că 80% din ceea ce realizăm într-o zi este produs cu 20% din efortul depus. Restul de 80% din efort generează diferenţa de 20% din rezultate.
%d bloggers like this: