Cititul dauneaza grav sanatatii. Bleah!

1Cititul dauneaza grav sanatatii! Bleah. Ce afirmatie e asta? Hai, chiar trebuie sa-ti spun eu asta? Este cea mai rudimentara forma de a atrage atentia. Faci o afirmatie contrarianta si faci subiectul, altfel banal si indelung dezbatut, ceva mai comestibil pentru cititori. In fine, metoda este badaraneasca si utilizata atat de des si prost (ca in cazul de fata) incat creeaza efectul contrar dorintei utilizatorului, indeparteaza si bruma de cititori ramasa pe metereze. Poate as fi fost un utilizator mai abil daca puneam mana pe vreo carte de media advertising. Dar…asa m-am priceput eu acum.

Acum, intrebarea care merita sa-i dedic ceva spatiu este: Cititul favorizeaza sanatatea? Pai…da! Cititul inseamna sa faci lucruri sa se intample in capul tau. Asta conduce la sanatate mintala, spre deosebire la privitul in gol catre pixeli ce redau realitatea celui ce a gandit imaginea din televizor. Cititul poate fi facut doar in stare de constienta, tinandu-ti simturile treze. Cititul aduce in creier o informatie care trebuieste sa fie fragmentata, adaugata unui context, analizata si apoi transformata intr-o experienta in baza careia sa judeci realitatea inconjuratoare. Cititul iti tine mintea in forma. Iar mintea te tine viu. Ea comanda muschiului ce, cand, cat sau cum sa faca pentru a te mentine sanatos si intreg. La sala mergi ca sa-ti tii corpul in forma, iar cititul este gimnastica eleganta, de tonifiere a mintii. Spor la ambele.

E un dialog pe care ti-l propun spre reflectie:

“Într-o zi am făcut prostia să-l întreb pe Anibalector cum de nu are televizor în peșteră.

 – Televizor? a răcnit , furios. Și la ce-ți trebuie așa ceva? N-ai cărți destule?

 – Păi, că să văd programe nostime…

 – Găsești? Anibalector a aruncat o carte (…) pe jos. Uite, fluieră cartea, ca să vezi dacă vine la tine.

Nici n-am încercat să fluier. Mă căiam deja că deschisesem gura.

 – Nu vine la noi dacă fluierăm, nu-i așa? Asta-i viața, așa-s lucrurile bune în viață. Noi trebuie să facem un pas, lucrurile nu vin la noi de la sine, la nimic nu folosește telecomada, oricâte butoane ar avea. (…) O carte ne cere să mergem noi la ea. Un ecran cu imagini și tâmpenii, nu. Asta-i diferența dintre a călători și a stă pe loc. Cartea ne obligă să călătorim, televiziunea să rămânem gură-cască” – Rui Zink, Cititorul din pestera

2

Hmm…ce zici cititorule? Uite de asta te invit ca vreme de o saptamana sa calci pragul Conferintelor Bookland Evolution din Craiova. 20 de oameni cititi iti vor transmite dragostea lor fata de carte si de la fiecare, din bancile Aulei Buia a Facultatii de Agronomie, vei putea sa-ti iei curajul de a intoarce filele unei carti ce-ti poate deschide mintea si ti-o va tine sanatoasa. Garantat. Ne vedem acolo.

Idei indraznete si decizii intelepte.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Importanta Time Management-ului
time-management
În zilele noastre, timpul a devenit o resursă greu de găsit. Petrecem timp tranzitând spaţiul numit generic muncă, îndeplinind diferite sarcini necesare menţinerii sau dezvoltării carierei, apoi ni-l dedicăm activităţilor casnice sau private. Există un principiu cunoscut sub numele de Principiul lui Pareto sau regula 80:20. Acest principiu spune că 80% din ceea ce realizăm într-o zi este produs cu 20% din efortul depus. Restul de 80% din efort generează diferenţa de 20% din rezultate.
%d bloggers like this: