De ce leul dominant mananca primul?

De ce leul dominant manaca primul?

De ce leul dominant manaca primul?

De ce leul dominant mananca primul? Ce mecanisme simple, naturale, ii fac pe ceilalti membri ai familiei sale sa il lase pe acesta sa se infrupte din cele mai bune bucati ale vanatului pe care, arareori, l-a prins el? Unde altundeva recunoastem un astfel de comportament? In organizatiile noastre, cumva?

Daca, in preajma unui grup de oameni infometati de foarte multa vreme, cineva lasa boluri cu mancare, in cele mai multe cazuri, va urma o invalmaseala generala. Fiecare va lupta, dupa propriile puteri pentru a obtine mancarea atat de necesara. In mod normal cei mai inzestrati fizic vor ajunge primii la mancare iar cei care nu au calitati fizice deosebite vor ramane nemancati. Simplu, actioneaza instinctul de supravietuire.

Intr-o familie de lei lucrurile stau altfel. Cei mai slabi, mai mici sau aflati pe un nivel inferior de autoritate se vor da deoparte pentru ca leul dominant impreuna cu cei alesi sa manance primii. Dupa ce ei termina, se apropie ceilalti si se hranesc si ei. Bun sistem. In felul acesta toti mananca. Poate nu pe saturate, dar suficient pentru a supravietui. Aaaaa…si nici nu risca nimeni sa fie bruscat.

Cam acelasi principiu il intalnim in organizatii. Fiecare dintre noi intelegem ca seful are o pozitie in haita care il indreptateste sa primeasca mai multi bani, beneficii mai numeroase sau sa fie implicat in decizii mai importante. Asta este motivul pentru care ne dorim sa urcam pe scara ierarhica. Asta este principalul motiv pentru care ne dorim sa fim noi sefii. La fel ca in familia de lei, din timp in timp, seful se schimba. Dar, doar pana aici, se pastreaza sistemul care functioneaza la lei.

Acum apare ceva ce face marea diferenta dintre familia leilor si cele mai multe organizatii. Statutul de lider in ambele grupuri, pe langa beneficii, vine, la pachet, cu o mare responsabilitate. In fata pericolului, liderul ia initiativa si face tot ce poate sa o elimine. Liderul alearga primul in fata primejdiei pentru a-si pune grupul la adapost. Oare acelasi lucru se intampla si in organizatii?

Leul dominant manaca primul si ii este recunoscut statutul de decident pentru ca membrii familiei lui stiu ca el este cel care ii tine in siguranta. Te invit sa urmaresti o prezentare a catorva principii sanatoase de organizare. Simon Sinek.

Idei indraznete si decizii intelepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Importanta Time Management-ului
time-management
În zilele noastre, timpul a devenit o resursă greu de găsit. Petrecem timp tranzitând spaţiul numit generic muncă, îndeplinind diferite sarcini necesare menţinerii sau dezvoltării carierei, apoi ni-l dedicăm activităţilor casnice sau private. Există un principiu cunoscut sub numele de Principiul lui Pareto sau regula 80:20. Acest principiu spune că 80% din ceea ce realizăm într-o zi este produs cu 20% din efortul depus. Restul de 80% din efort generează diferenţa de 20% din rezultate.
%d bloggers like this: