Relatiile frumoase ne fac mai fericiti si mai sanatosi

“Relatiile frumoase ne fac mai fericiti si mai sanatosi”

In urma cu 2 zile am tinut un discurs de cateva minute, la Ateneul Roman, in fata a cateva sute de colegi. A fost despre o realitate a lumii de azi. A fost despre comunicare si despre barierele ei. A fost despre tine. Si despre mine.

Realitate. Ne petrecem buna parte din timpul nostru in locuri si cu activitati care sunt bariere in calea relatiilor noastre. Cel mai mult timp ne este rapit de tehnologia care ne-a devenit atat de acesibila.

Realitate. Mare parte din comunicare s-a mutat in mediul virtual. E mai simplu si mai rapid sa trimiti un SMS sau orice alta forma de mesaj (messenger, whatsup, etc.). Totul se petrece aproape instantaneu.

Realitate. Prescurtam si cele mai scurte cuvinte din lume. Am inventat un nou vocabular care sa inlocuiasca vechile si uzatele cuvinte utilizate in vorbirea curenta. Da, am taiat pana si o-ul din OK. a ramas doar K.

Realitate. Vorbim cu cineva de langa noi si trimitem un mesaj in acelasi timp. Ne oprim in mijlocul unei discutii cu un apropiat pentru a ne verifica profilul de pe Facebook.

Realitate. Am renuntat la construirea relatiilor intr-un mod clasic in favoarea relatiilor virtuale. E mai simplu, mai usor…mai ieftin, mai eficiente cu timpul nostru. Dar, e mai mai bine asa? Avem noi acelasi nivel de bucurie si apropiere? Evident, as spune eu, NU.

Ce putem face? Lucruri simple, care nu necesita efort, ci doar consideratie pentru tine si pentru cel sau cei cu care relationezi.

Lasa-ti telefonul deoparte atunci cand cineva ti se adreseaza. Daca astepti un apel, mesaj, email importante, atunci spune-i celui cu care vorbesti asta si cere-i ingaduinta de a raspunde atunci cand iti sosesc. Daca tu esti cel care ai deschis discutia cu cei din fata, atunci uita de tot de telefon pana ce se termina discutia inceputa. Mai mult, daca cel din fata iti spune ca ar vrea sa vorbeasca ceva foarte important sau profund pentru el, odata cu accepatarea discutiei, pune-ti telefonul pe silent. E valabil si pentru laptop, desktop sau tv. Lasa-le pentru ceva vreme deoparte. Asculta si implica-te in discutie.

E simplu? Sunt convins ca da si sunt convins ca si doar aceste mici schimbari pot aduce schimbari majore in felul in care iti vei trai viata alaturi de cei din jurul tau.

La Universitatea Harvard este in desfasurare cel mai lung studiu asupra vietii si fericire din istorie. Peste 700 de barbati au fost subiectul acestui studiu care continua si astazi, de data aceasta cu aproape 2000 de oameni intervievati. Bineinteles, din primul grup studiat, astazi, mai sunt in viata doar cateva zeci, dar lectiile invatate de la ei sunt nepretuite.

Concluziile sunt in filamul de mai jos. EU iti mai spun dar atat: Relatiile frumoase ne fac mai fericiti si mai sanatosi.

Idei indraznete si decizii intelepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Importanta Time Management-ului
time-management
În zilele noastre, timpul a devenit o resursă greu de găsit. Petrecem timp tranzitând spaţiul numit generic muncă, îndeplinind diferite sarcini necesare menţinerii sau dezvoltării carierei, apoi ni-l dedicăm activităţilor casnice sau private. Există un principiu cunoscut sub numele de Principiul lui Pareto sau regula 80:20. Acest principiu spune că 80% din ceea ce realizăm într-o zi este produs cu 20% din efortul depus. Restul de 80% din efort generează diferenţa de 20% din rezultate.
%d bloggers like this: