Sa mor eu daca nu vreau o viata misto!

Sa mor eu daca nu vreau o viata misto!

Sa mor eu daca nu vreau o viata misto!

Am auzit in urma cu vreo 25 ani urmatoarea zicere a unui hatru bun de glume: “Ba, viata e asa de lunga ca ar fi un dezastru sa ti-o faci de ca.at! Tu-ti dai seama? Ba, sa traiesti atat de mult timp in ca.cat?! Sa mor eu daca nu vreau o viata misto!” Era pentru prima oara cand cineva, dincolo de modul deloc elevat in care a facut-o, vorbea despre viata ca fiind lunga si nu scurta, asa cum auzeam de la toti ceilalti.

Omul despre care ti-am vorbit si al carui nume nici nu mi-l amintesc (ultima oara cand am auzit de el, era printr-o tara nordica, se casatorise pe acolo) nu se lamenta de viteza cu care trebuie sa traiasca, ci de lentoarea ei. Avea si el dorinte, vise, sperante, enervari si, mai ales, umor. Un umor desuet si din topor, dar avea umor din plin. Habar n-am daca, pana la urma, acum, se poate considera un om de succes, dar stiu ca el traía fiecare zi nu ca pe ultima a vietii lui, ci ca pe prima din viata lui urmatoare. Ce-a fost, a fost, ce-o sa fie fac eu azi!

Ani mai tarziu am intalnit un alt om plin de umor. Un umor mai fin, mai delicat, mai trecut pe la scoli inalte. Octavian Pantis e numele lui. Poate ai auzit de el, poate nu, dar pot sa-ti spun ca ardeleanul Tavi, este un om de isprava. Prima data l-am intalnit la mine in masina. Eeee…e un fel de a spune. Am cumparat un CD “TIME MANAGEMENT” pe care il ascultam pe drumurile patriei. Aproape ca il invatasem. Acum eu mi-eram prieten cu Tavi (chiar daca el nu ma cunostea). Doar ma invatase una alta despre cum sa fac in asa fel incat sa devin mai productiv. Ma si gandeam, in sihastria masinii mele, ce i-as zice, cum l-as provoca pe anumite subiecte si mi-l imaginam foarte optimist si pozitiv.

Am mai trecut vreo 4-5 ani si l-am intalnit la Craiova, la prima si ultima Conferinta Business Days din oras. Lansa acolo Musai List (o gaselnita de marketing; deh…ardelenii se vand mai bine). Ne-am cunoscut, am vorbit si l-am ascultat in sala. O sa reproduc din memorie si te rog si pe tine sa faci exercitiul asta.

In primul rand, lasa cititul si du-te si cauta o bucata de hartie de cel putim 1 metru. Ia o rigla si masora fix 1 metru, marcand fiecare dintre cei 100 de centimetri ai metrului. 

Ia un metru de hartie si uitat-te pe parte pe care sunt semnele trecute din centimetru in centimetru. Ar fi frumos daca ai trai 100 de ani? Habar n-am. E atat de mult pana acolo, incat mi-e si greu sa-mi imaginez.

Tine metrul asta in mana si priveste-l de la stanga, acolo unde scrie 0, spre dreapta, acolo unde scrie 100. Acum, te invit sa te gandesti ca speranta medie de viata in Romania este de aproximativ 75 de ani si sa rupi de la capatul din dreapta ta, cel cu 100, 25 de centimetri si sa-i arunci. Ma, ar fi fain sa traiesti si 75 de ani, nu-i asa? Nu-i ca suta, dar tot e ceva !

Indoaie ceea ce ti-a ramas in mana la jumatate si gandeste-te ce varsta ai acum. 40 de ani, zici ? E, pai acum, rupe din partea stanga, aia unde e scris 0, 40 de centimetri si dupa ce-i rupi, arunca-i cat colo. Oricum s-au dus.

Mai, dragule, cam asta e ceea ce ti-a mai ramas din ceea ce cu totii numim viata. O fi mult ? O fi putin ? Habar n-am ! Dar stiu ca doar tu si ceea ce faci tu va transforma ce a ramas in ceva extraordinar.

Te incumeti sa dai click?

Te incumeti sa dai click?

Cam despre asta este vorba in Musai List-ul lui Tavi. Iti recomand cartea asta si citeste-o cu creionul si foile la indemana. Vei avea ce nota. Fa-ti-o cadou. Sau daruieste-o cui ti-e drag.

Multumesc Octavian Pantis. Excelent exercitiu.

Tu, cititorule, ce vei face astazi cu ce a mai ramas din metrul tau ?

Idei indraznete si decizii intelepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Importanta Time Management-ului
time-management
În zilele noastre, timpul a devenit o resursă greu de găsit. Petrecem timp tranzitând spaţiul numit generic muncă, îndeplinind diferite sarcini necesare menţinerii sau dezvoltării carierei, apoi ni-l dedicăm activităţilor casnice sau private. Există un principiu cunoscut sub numele de Principiul lui Pareto sau regula 80:20. Acest principiu spune că 80% din ceea ce realizăm într-o zi este produs cu 20% din efortul depus. Restul de 80% din efort generează diferenţa de 20% din rezultate.
%d bloggers like this: