Te invit la o piesă de teatru în Craiova

Invitație la teatru

M-am dus să văd o piesă de teatru în Craiova. Nimic nou până aici, având în vedere că suntem în orașul cu un Teatru Național celebru. Noutatea vine din modul cum am ajuns să văd această piesă și din faptul că este o piesă pusă în scenă de o companie independentă: FollowSpot – Companie Independentă de Teatru.

Totul a început cu o invitație inedită prin faptul că urma să văd o avanpremieră sau, așa cum am înteles-o eu după vizionare, o repetiție finală cu public. Regizorul Laurențiu Tudor a pus în scenă o piesă-monolog, Cum am mâncat un câine de Evgenii Grișkoveț. Radu Tudor, un actor pe care îl întâlnesc pentru prima oară, a susținut această monodramă cu accente de umor negru despre dezumanizare, despre pierderea identității.

Am să povestesc despre un om care acuma nu mai e, care nu mai există, în sensu’ că mai înainte a fost şi acuma nu mai e, da’ nimeni înafară de mine, n-a remarcat asta. Şi cînd mi-aduc aminte de el sau povestesc despre el, zic: „Eu m-am gîndit… sau… eu la asta am zis…” Ţin minte precis ce făcea, cum trăia, cum gîndea, ţin minte de ce făcea una sau alta, mă-nţelegeţi, cîte una cînd mai ca lumea şi cîte una, mai des, cam lată… Mi se face şi ruşine pentru el, deşi înţeleg precis că ăsta n-am fost eu. Nu, nu eu. În sensu’ că pentru toţi care mă ştiu şi ştiau, ăsta eram eu, dar de fapt, acel „eu” care povesteşte acuma toate astea e alt om, iar celălalt deja nu mai e şi nu mai are nicio şansă să mai apară din nou… Am fost, deci, nevoit sau am avut ocazia să fac trei ani de armată în flota pacifică… Uite ăsta era omul.”

Cum am mâncat un câine este despre pierderea sensului umanului, o pierdere lentă și violentă pe alocuri, cu momente de dezrădăcinare și încadrare forțată într-un mediu ostil, absurd, abrutizant, asemănător în exprimare, indiferent dacă se petrece la vârsta copilăriei școlare sau la majoratul unui om care își caută liniștea interzisă de o societate care îi dorește „binele” și „educarea” cu forța.

Pentru o invitație de două persoane la piesa Cum am mâncat un câine de Evgeni Grișkoveț, în regia lui Laurențiu Tudor și cu Radu Tudor în rol de narator – pătimit, scrie un comentariu în care să povestești cea mai intensă experiență școlară, profesională sau personală care ți-a influențat felul de a fi și de a privi lumea. Cea mai bine argumentată scriere va fi premiată. Termenul limită până la care citim scrierea ta este joi, 25.02.2017. Câștigătorul va fi anunțat pe site și pe pagina mea de Facebook. Succes.

Cât de greu este să rămâi om? Cât de complicat poate fi să devii omul care ți-ai dorit să devii când societatea știe ce vrea de la tine? Și, mai important, ce cicatrici îți vor brăzda trupul după formarea ta ca individ? Casa îți va mai fi casă? Iată câteva dintre întrebările care îți vor scormoni mintea.

Da-nainte era cumva… nici nu ştiu… am ajuns acasă, şi casa nu mai e! Adică-n sensu’ că… Da’ pe de altă parte, ce mă tot plîng… Că-s atît de mulţi. Pur şi simplu-n viaţa mea aşa ceva n-o să mai fie… Şi chiar deloc nu-i obligatoriu să… Casa nu mai e… Numa’ că trebuie cumva să pricepi, să le pui în ordine… Rezultă că… sau… Deşi, sigur, ce sens are să scrii… totu-i aşa de… e clar.

Da! Da, da, da, şi eu cred la fel…

Nu merită… Asta-i doar…

Deşi n-aş fi aşa de sigur…

Da’ eu nu oblig pe nimeni să…

Acuma… cum vreţi…

Da, te invit să vezi o piesă de teatru în Craiova adusă de FollowSpot – Companie Independentă de Teatru. Premiera va avea loc în Craiova:

Cum am mâncat un câine

De Evgenii Grișkoveț

Traducerea: Bogdan Budeș

Cu: Radu Tudor

Regia: Laurențiu Tudor

Data: 27.01.2018

Ora: 19:00

Loc: Departamentul de Arte, Sala Studio

Str. Transilvaniei, Nr. 1

Detalii: Intrarea la spectacol se face pe bază de rezervare.

Telefon rezervări: 0729.57.56.12

Artist fee: 20 de lei.

 

Idei îndrăznețe și decizii înțelepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Importanta Time Management-ului
time-management
În zilele noastre, timpul a devenit o resursă greu de găsit. Petrecem timp tranzitând spaţiul numit generic muncă, îndeplinind diferite sarcini necesare menţinerii sau dezvoltării carierei, apoi ni-l dedicăm activităţilor casnice sau private. Există un principiu cunoscut sub numele de Principiul lui Pareto sau regula 80:20. Acest principiu spune că 80% din ceea ce realizăm într-o zi este produs cu 20% din efortul depus. Restul de 80% din efort generează diferenţa de 20% din rezultate.
%d bloggers like this: